Ochrona godności a użycie środków przymusu bezpośredniego i broni palnej - Kapusta, Monika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule omówiono zagadnienia związane z ochroną różnych aspektów godności przez podmioty uprawnione do używania i wykorzystywania środków przymusu bezpośredniego i broni palnej. Zastosowanie tych właśnie środków – co do zasady – jest związane z ingerencją w wolności i prawa człowieka. Może zatem prowadzić do naruszenia godności osób, wobec których środki te są stosowane. Z powyższych względów istotne jest dokonanie analizy regulacji prawnych dotyczących środków przymusu bezpośredniego i broni palnej oraz przepisów odnoszących się do podmiotów uprawnionych do posługiwania się tymi środkami, a następnie ustalenie, czy ochrona godności została w nich wskazana wprost, czy jest ona wystarczająca, czy jej zakres jest tożsamy (w przypadku różnych podmiotów) oraz czy istnieje potrzeba ujednolicenia przepisów dotyczących tego zagadnienia.
Keywords: godność osobowa; godność osobista; godność służby; godność funkcjonariusza; godność urzędu; formacje ochronne