Pracodawca jako odpowiedzialny za chorobę parazawodową - Wyka, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Kodeks pracy wyróżnia w art. 227 dwie kategorie chorób, które mogą powstać w związku z pracą — choroby zawodowe oraz inne choroby wynikające ze środowiska pracy. W obydwu tych przypadkach wymaga się od pracodawcy odpowiednich działań prewencyjnych. Jednak jedynie w przypadku chorób zawodowych został określony ich wykaz, procedura stwierdzania, a także świadczenia z ubezpieczenia społecznego przysługujące z ich tytułu. W razie wystąpienia innej choroby wynikającej ze środowiska pracy, bliżej niezdefiniowanej, poszkodowanemu pracownikowi przysługuje tylko droga cywilnoprawna. W związku z tym zaproponowano, aby ustawodawca wyraźnie określił procedurę orzekania o chorobie związanej ze środowiskiem pracy oraz zakres świadczeń przysługujących poszkodowanemu pracownikowi.
Keywords: pracodawca; odpowiedzialność; choroba parazawodowa