Holding jako pracodawca? Problemy indywidualnego prawa pracy w grupie spółek - Raczkowski, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Rosnąca rola grup przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce staje się wyzwaniem dla tradycyjnej koncepcji pracodawcy. Z racji że holding de lege lata nie może być traktowany jako pracodawca, należy poszukiwać innych rozwiązań problemów pojawiających się w strukturach wielopodmiotowych. Obowiązujące przepisy, z bezpośrednim lub pośrednim wsparciem art. 8 kodeksu pracy, pozwalają na minimalizację niektórych aspektów nadużywania osobowości prawnej, takich jak wielokrotne zatrudnienie i niesprawiedliwa restrukturyzacja. Pozwalają one traktować różne działania różnych członków grupy tak, jakby były działaniem jedynego pracodawcy.
Keywords: pracodawca; grupa spółek; wielokrotne zatrudnienie