Pracodawca jako strona stosunków cywilnoprawnych - Hajn, Zbigniew (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Polskie prawo daje możliwość zatrudniania pracowników przez wewnętrzne jednostki organizacyjne osób prawnych i ustawowych. Jednocześnie jednostki te nie mają zdolności cywilnoprawnej niezbędnej do dokonywania rozporządzeń i przyjmowania przysporzeń majątkowych w ramach stosunku pracy i uczestnictwa w stosunkach cywilnoprawnych nierozerwalnie łączących się z zatrudnianiem pracowników. Ani doktryna, ani orzecznictwo sądowe nie znalazły logicznego rozwiązania tej sprzeczności. Z tych powodów należy postulować powrót do koncepcji, że pracodawcą może być tylko osoba prawa cywilnego.
Keywords: pracodawca; zdolność cywilnoprawna; osoba prawa cywilnego