Granice umocowania prokurenta samoistnego - Susło, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł traktuje o zakresie umocowania prokurenta samoistnego, ze szczególnym uwzględnieniem wątpliwości interpretacyjnych na tle obowiązujących przepisów. W pierwszej części opracowania dokonano egzemplifikacji czynności (poza)sądowych i innych, mieszczących się w granicach umocowania prokurenta, a następnie wyszczególniono katalog czynności, których dokonanie przez prokurenta wymaga udzielenia mu dodatkowego pełnomocnictwa. Poruszone zagadnienia prowadzą do rozważenia, czy prawodawca dostatecznie sformułował zakres umocowania prokurenta, a także czy zasadnie go ograniczył. W artykule formułowane są również postulaty de lege ferenda.
Keywords: prokura; granice umocowania; czynności (poza)sądowe; prowadzenie przedsiębiorstwa; pełnomocnictwo szczególne; ograniczenia prokury