Reprezentacja nieznanych spadkobierców przed sądem administracyjnym — wybrane zagadnienia prawa pomocy - Talaga, Robert (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W miejsce strony postępowania przed sądem administracyjnym może wstąpić ustanowiony kurator spadku. Taki podmiot jest ustanawiany przez sąd spadku i sprawuje swoją funkcję do momentu objęcia masy spadkowej przez spadkobierców. Przyjęcie jednej z funkcjonujących w literaturze i orzecznictwie koncepcji dotyczących reprezentacji nieznanych spadkobierców ma kluczowe znaczenie dla wszystkich podmiotów obrotu gospodarczego. Warunkuje ona bowiem konsekwencje podejmowanych przez kuratora spadku czynności prawnych (materialnych oraz procesowych) względem spadkobierców. W postępowaniu prowadzonym przed sądem administracyjnym w szczególności dotyczy to możliwości ubiegania się o przyznanie prawa pomocy, a więc wpływa na realizację konstytucyjnego prawa do sądu.
Keywords: kurator spadku; prawo pomocy publicznej; postępowanie przed sądem administracyjnym; koszty sądowe