Rola samorządów zawodów zaufania publicznego w systemie organów ochrony danych osobowych - Sołtys, Bogusław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł rozważa formalną i materialną dopuszczalność uznania samorządów zawodów zaufania publicznego za organy nadzorcze w rozumieniu RODO, sprawujące pieczę nad przestrzeganiem przepisów o ochronie danych osobowych. Stwierdza niezbędność i proporcjonalność takiego rozwiązania w celu pogodzenia prawa do ochrony danych osobowych z obowiązkiem zachowania tajemnicy zawodowej. Opowiada się za jego wprowadzeniem w polskim prawodawstwie oraz formułuje w tym zakresie pod adresem ustawodawcy stosowne wnioski de lege ferenda.
Keywords: rola samorządów zawodów zaufania publicznego w systemie ochrony danych osobowych; pogodzenie założeń ochrony danych osobowych z obowiązkiem zachowania tajemnicy zawodowej; nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie danych osobowych oraz nad należytym wykonywaniem zawodów zaufania publicznego; samorządy zawodów zaufania publicznego jako organy nadzorcze w rozumieniu RODO