Badanie przez sąd z urzędu skuteczności powołania się na właściwość miejsca płatności weksla — uwagi na marginesie uchwały Sądu Najwyższego z dnia 19 października 2017, III CZP 42/17 - Jadłowski, Przemysław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem rozważań jest relacja obowiązku badania przez sąd abuzywności postanowień umowy zawartej przez konsumenta, w tym postanowień określających właściwość sądu z charakterem i istotą prawa wekslowego. Autor rozważa, czy klauzula domicylu zawarta na wystawionym przez konsumenta wekslu lub określona w porozumieniu wekslowym może stanowić niedozwolone postanowienie umowne. W tym celu konieczne będzie dokonanie oceny klauzul zawartych na wekslu, a co za tym idzie samego stosunku wekslowego. Konsekwencją przyjęcia jednostronnego charakteru wystawienia weksla jest odmówienie sądom uprawnienia do badania abuzywności klauzul zamieszczonych w wekslu zupełnym. Możliwość badania niedozwolonego charakteru klauzuli domicylu istnieje jednak wtedy, gdy przedmiotem postępowania jest roszczenie z weksla in blanco, albowiem dokonana kontrola będzie dotyczyć nie samego weksla, lecz postanowień porozumienia wekslowego.
Keywords: właściwość sądu; weksel; konsument; niedozwolone postanowienia umowne