Klauzule autonomiczne umów o pracę — zagadnienia pojęciowe - Tomanek, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Punktem wyjścia rozważań jest pojęcie klauzuli autonomicznej umowy o pracę, wprowadzone do piśmiennictwa polskiego przez Macieja Święcickiego. Autor niniejszego opracowania uznaje, że stronom stosunku pracy przysługuje swoboda co do uzupełnienia jego treści o klauzule autonomiczne. Klauzule te są umowami odrębnymi od umów o pracę, co znajduje wyraz w szczególnym ukształtowaniu reguł ich obowiązywania, zmian i rozwiązywania. Regulują one prawa i obowiązki należące do stosunku pracy, odróżniając się pod tym względem od innych umów prawa pracy oraz umów cywilnoprawnych zawieranych przez pracownika i pracodawcę. Ograniczenia zakresu materii prawnej regulowanej na drodze klauzul autonomicznych wynikają z natury (charakteru) tych klauzul oraz umów głównych — umów o pracę.
Keywords: klauzula autonomiczna; stosunek pracy; umowa cywilnoprawna; umowa o pracę