Prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia chorobowego — wybrane zagadnienia - Stopka, Karolina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W opracowaniu przeanalizowano regulację prawną zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia chorobowego, zawartą w art. 30 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Analizy tej dokonano pod kątem podstaw uzasadniających ochronę ubezpieczeniową po ustaniu ubezpieczenia, rodzaju zdarzeń objętych ochroną, a także okoliczności warunkujących z niej skorzystanie. Przy ocenie okoliczności warunkujących prawo do zasiłku odwołano się do przepisów kodeksu pracy normujących uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem oraz z niezgodnym z prawem rozwiązaniem umowy o pracę przez pracodawcę. W opracowaniu odniesiono się także do konstrukcji zasiłku i sformułowano postulaty de lege ferenda.
Keywords: ubezpieczenia społeczne; prawo pracy; zasiłek macierzyński; ochrona macierzyństwa i rodzicielstwa