W sprawie podlegania nieformalnych opiekunów osób niesamodzielnych ubezpieczeniu wypadkowemu - Przybyłowicz, Ariel (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor rozważa kwestię podlegania ubezpieczeniu wypadkowemu opiekunów osób niesamodzielnych. W pierwszej kolejności definiuje pojęcia opiekuna oraz osoby niesamodzielnej. W dalszej części rozważa konstrukcję prawną opłacania składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za opiekunów osób niesamodzielnych. Stosując wykładnię językową i systemową, dochodzi do wniosku, że jest to konstrukcja prawna inna niż klasyczny tytuł ubezpieczenia. W kontekście opiekunów ma to doniosłe skutki prawne, gdyż pozbawia ich ochrony ubezpieczenia wypadkowego. Zastosowana przez ustawodawcę konstrukcja prawa powoduje, że nie podlegają oni temu ubezpieczeniu, choć sprawowanie opieki jest okolicznością o zwiększonym ryzyku wystąpienia wypadku. Na zakończenie autor postuluje, aby uszczerbki na zdrowiu opiekunów spowodowane wypadkami przy opiece objąć ochroną w ramach systemu świadczeń odszkodowania socjalnego
Keywords: ubezpieczenia społeczne; ubezpieczenia wypadkowe; tytuł ubezpieczenia; opiekunowie