Dyferencjacja części płacy przeznaczanej na składki ubezpieczeń społecznych - Pacud, Radosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem artykułu są prawne uwarunkowania oraz konsekwencje ekonomiczne zachowań adresatów prawa, które prowadzą do ustalania zróżnicowanych proporcji składek do całości płacy związanej z zatrudnieniem. Przeprowadzone badania wskazują na różnice pomiędzy normatywną wysokością stawek procentowych składek na ubezpieczenia społeczne a realną częścią płac przeznaczanych na składki ubezpieczeń społecznych. Dyferencjacja części płacy przeznaczanej na składki jest, z jednej strony, skutkiem realizacji norm prawnych, a z drugiej — następstwem wyborów ubezpieczonych, co powinno być przedmiotem oceny prawnej i podstawą wyboru optymalnych kierunków polityki prawa ubezpieczeń społecznych. Ustalenia mają także szersze implikacje — zasada dyferencjacji w prawie ubezpieczeń społecznych była dotychczas odnoszona do zróżnicowania uprawnień do świadczeń, mimo że powinna być również odnoszona do zróżnicowanych obowiązków składkowych
Keywords: umowy zatrudnienia; zachowania stron; unikanie składek; reakcja państwa