Stosowanie środków kontroli i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów i zasad ochrony pracy w praktyce inspektorów pracy - Paroń, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia problemów państwowych inspektorów pracy, z jakimi spotykają się w praktyce kontroli i nadzoru. Wzrost zadań Państwowej Inspekcji Pracy, przy jednoczesnym rozwoju stopnia i intensywności stosunków społeczno-gospodarczych, wpływa na pojawienie się wielu nowych wątpliwości w przedmiocie prowadzonych postępowań kontrolnych, a także nadzorczych. Celem rozprawy jest zaakcentowanie kilku istotnych zagadnień związanych z postępowaniem kontrolno-nadzorczym państwowego inspektora pracy. Analizie poddano zarówno przebieg kontroli, jak i środki prawne stosowane przez inspektora pracy.
Keywords: Państwowa Inspekcja Pracy; kontrola; nadzór