Władcze formy działania Państwowej Inspekcji Pracy w dziedzinie ochrony pracy - Wyka, Teresa (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Państwowa Inspekcja Pracy, będąc organem nadzoru państwowego nad przestrzeganiem prawa pracy, ma do dyspozycji różne formy działania, w tym formy władcze mające postać decyzji administracyjnych zawierających nakazy i zakazy. Ewolucja przepisów dotyczących kompetencji Państwowej Inspekcji Pracy wskazuje jednoznacznie, że działania te zostały przewidziane w szczególności dla sfery bezpieczeństwa i higieny pracy stanowiącej zasadniczy trzon ochrony pracy. Świadczy to o dostrzeganej przez ustawodawcę konieczności maksymalizacji ochrony najwyższych dóbr, jakimi są życie i zdrowie osób świadczących pracę. Przepisy bhp, będące przedmiotem działań władczych PIP, należy rozumieć szeroko. Są to przede wszystkim przepisy wynikające z prawa pracy, ale także wynikające z innych gałęzi prawa (głównie z materialnego prawa administracyjnego), jeżeli ich ratio legis odnosi się do sfery bhp. Decyzje administracyjne dotyczące sfery bhp mogą mieć także oparcie w zasadach bhp, które są regułami pozaprawnymi, wynikającymi z doświadczenia życiowego oraz z osiągnięć nauki i techniki. Decyzje te, mając najczęściej charakter deklaratoryjny, pełnią głównie funkcje prewencyjne, wymuszają bowiem ochronę zdrowia osób świadczących pracę. Ich adresatem są nie tylko pracodawcy, lecz także podmioty zatrudniające na innej podstawie niż stosunek pracy.
Keywords: decyzja administracyjna; przepisy bhp; zasady bhp; Państwowa Inspekcja Pracy; pracodawca