Miejsce Państwowej Inspekcji Pracy w systemie organów państwa — wnioski de lege lata i de lege ferenda - Jabłoński, Mariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W opracowaniu autor koncentruje się na określeniu pozycji ustrojowej Państwowej Inspekcji Pracy. Analiza dotyczy obowiązującej regulacji konstytucyjnej (Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 ro ku) oraz regulacji ustawowych. Ocena wybranych rozwiązań ma na celu ustalenie charakteru działalności Państwowej Inspekcji Pracy, jej umiejscowienia w ramach konstytucyjnej systematyki organów oraz znaczenia efektów realizacji przez nią zadań z punktu widzenia ochrony konstytucyjnych wolności i praw jednostki.
Keywords: Państwowa Inspekcja Pracy; konstytucja; wolności i prawa jednostki; niezależność; pozycja ustrojowa; zasada podziału władz; gwarancje