O misji inspekcji pracy w świetle unormowań Międzynarodowej Organizacji Pracy — wybrane uwagi - Góral, Zbigniew; Tyc, Aneta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Od samego początku powołania MOP do inspekcji pracy przywiązywano bardzo dużą wagę. Pierwsze regulacje międzynarodowe zostały uchwalone już w latach międzywojennych. Najważniejszym aktem z tego zakresu było zalecenie nr 20 z 1923 ro ku. Spośród aktów obowiązujących główne znaczenie mają konwencja nr 81 z 1947 ro ku oraz konwencja nr 129 z 1969 ro ku. Nie przewiduje się w nich jednego, zunifi kowanego modelu inspekcji pracy. Wymaga się jedynie, aby organizacja inspekcji uwzględniała podleganie nadzorowi i kontroli centralnej władzy państwowej oraz niezależność od wszelkich nacisków, zwłaszcza ze strony pracodawców. Wyróżnia się trzy modele — model inspekcji ogólnej, model inspekcji specjalistycznej oraz model mieszany. Elastycznie jest również regulowany zakres zadań inspekcji pracy. Oprócz zadań głównych, które powinny być realizowane przez każdą inspekcję, dopuszcza się możliwość wykonywania zadań dodatkowych z zastrzeżeniem jednak, że nie będą one przeszkadzać w skutecznym wykonywaniu zadań głównych oraz uchybiać autorytetowi i bezstronności inspektorów.
Keywords: inspekcja pracy; Międzynarodowa Organizacja Pracy; źródła prawa; modele inspekcji pracy; zadania inspekcji pracy