Rozwój regulacji dotyczących ustroju i kompetencji inspekcji pracy w Polsce - Makowski, Dariusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W 2019 roku mija 100 lat od utworzenia inspekcji pracy w Polsce. Z historycznego punktu widzenia możliwe jest wyodrębnienie trzech głównych okresów rozwoju regulacji dotyczących ustroju i kompetencji tej inspekcji, a mianowicie: okres dwudziestolecia międzywojennego, okres PRL oraz okres III RP. Biorąc pod uwagę zasięg oddziaływania uwarunkowań społecznych, gospodarczych i politycznych na polskie uregulowania dotyczące inspekcji pracy, można je podzielić na dwie grupy. Pierwsza obejmuje uwarunkowania o charakterze uniwersalnym (ogólnoświatowym), odzwierciedlające pewne ogólne tendencje i procesy, druga zaś ma zasięg lokalny. Te uwarunkowania z kolei są zasadniczo charakterystyczne tylko dla inspekcji pracy w naszym kraju.
Keywords: inspekcja; nadzór; praca; ustrój; zadania