Rada Sądownictwa Szkocji i szkocka Rada Nominacji Sędziowskich - Młynarska-Sobaczewska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł przedstawia strukturę, kompetencje i funkcje dwóch ciał odpowiedzialnych w Szkocji za ochronę niezależności sądownictwa. W tekście zaprezentowano także reformy, jakim podlega szkockie sądownictwo w XXI wieku, oraz strukturę sądownictwa w Szkocji.
Keywords: sądownictwo szkockie; nominacje sędziowskie w Szkocji; niezależność sądownictwa w Szkocji