Najwyższa Rada Sprawiedliwości Ukrainy - Eckhardt, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W 2016 roku znowelizowano Konstytucję Ukrainy w obszarze wymiaru sprawiedliwości. Elementem tej nowelizacji była gruntowna reorganizacja organu mającego w swych kompetencjach przedstawianie Prezydentowi kandydatur na sędziów i sprawy związane z postępowaniami dyscyplinarnymi wobec sędziów. Nowelizacja ta uwzględniła w znacznej mierze zalecenia formułowane przez instytucje Rady Europy dotyczące jego składu i zasad działania. Opracowanie przedstawia genezę, skład, kompetencje, zasady i praktykę funkcjonowania Najwyższej Rady Sprawiedliwości na Ukrainie.
Keywords: Ukraina; wymiar sprawiedliwości; Najwyższa Rada Sprawiedliwości; powoływanie sędziów; odpowiedzialność dyscyplinarna sędziów