Najwyższa Rada Sądownictwa w Rumunii - Ławniczak, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Podobnie jak w wielu innych państwach, również w Rumunii umieszczono w prawnopolitycznym krajobrazie Krajową Radę Sądownictwa. Jest to podmiot niewystępujący w klasycznym konstytucyjnym schemacie ustroju politycznego. Został on umieszczony w przestrzeni między najwyższymi władzami państwowymi a sądami. Jego skład personalny jest konstytuowany przez przedstawicieli środowiska sędziowskiego i prokuratury oraz członków wybranych przez Senat. Racją bytu Rady jest przedstawianie prezydentowi kandydatów na stanowiska w sędziowsko--prokurakotorskim segmencie władzy państwowej.
Keywords: Najwyższa Rada Sądownictwa; Rumunia