Najwyższa Rada Sądownictwa w Portugalii - Żukowski, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Opracowanie omawia pozycję ustrojową, skład, organizację oraz kompetencje Najwyższej Rady Sądownictwa w Portugalii. Jest to organ mający wyraźne zakotwiczenie w Konstytucji (art. 215 i 217), odpowiadający cechom południowoeuropejskiego modelu funkcjonowania rad sądownictwa. Jakkolwiek sędziowie nie mają formalnie większości w Najwyższej Radzie Sądownictwa, to w praktyce mogą ją uzyskać przy okazji podejmowania konkretnych decyzji. Niemniej w tym aspekcie rozwiązania przyjęte w Portugalii nie czynią zadość zaleceniom Komitetu Ministrów Rady Europy. Krytycznie są oceniane także w reportach innych instytucji (na przykład GRECO).
Keywords: Konstytucja Portugalii; Najwyższa Rada Sądownictwa; status prawny; kompetencje