Rada sądownictwa w Holandii - Bień-Kacała, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł jest omówieniem Holenderskiej Rady Sądownictwa — organu o stosunkowo niedługiej tradycji. Rozpoczęła ona swoje funkcjonowanie 1 stycznia 2002 roku. Rada Sądownictwa jest postrzegana jako łącznik między Ministrem Sprawiedliwości a sądami. Została utworzona, aby zapewnić rozdział w relacjach między tymi organami. Sprawami administracji sądowej powinno zajmować się samo sądownictwo. Autorka opisuje ustrój i kompetencje Rady.
Keywords: Holandia; sądownictwo; rada sądownictwa; niezawisłość sędziów; niezależność sądów