Rada Główna Władzy Sądowniczej w Hiszpanii - Glejt-Uziębło, Paulina; Uziębło, Piotr (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W niniejszym artykule autorzy koncentrują się na ukazaniu ukształtowania normatywnego Rady Głównej Władzy Sądowniczej jako specyficznego organu mającego na celu ochronę niezależności sądów i niezawisłości władzy sądowniczej. Analizując zasady kreacji tego organu, jego wewnętrzną organizację i kompetencje, starają się odpowiedzieć na pytanie, czy rozwiązania hiszpańskie mogą stanowić inspirację dla innych państw, które wskazane wartości chcą chronić w sposób należyty. Konkluzja nie jest jednak pozytywna, gdyż bardzo wąska regulacja konstytucyjna, a tym samym pozostawienie ustawodawcy, w warunkach hiszpańskich silnie upolitycznionego, daleko idącej swobody w ukształtowaniu Rady Głównej powoduje podstawowe słabości związane z funkcjonowaniem swoistego „rządu” sędziów.
Keywords: Rada Główna Władzy Sądowniczej; Hiszpania; władza sądownicza; niezależność sądownictwa