Najwyższa Rada Korpusu Urzędników Sądowych we Francji - Dyjak, Daniel (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł jest omówieniem pozycji ustrojowej Najwyższej Rady Korpusu Urzędników Sądowych we Francji, a także wielu zmian, jakie organ ten przeszedł w wyniku kilku nowelizacji Konstytucji V Republiki. Ustanowiona początkowo jako ciało podporządkowane egzekutywie, Najwyższa Rada stopniowo ewoluuje ku większej niezależności. Służy temu między innymi zwiększanie reprezentacji sędziów i prokuratorów w składzie Rady, wzmacnianie jej kompetencji w zakresie nominowania sędziów, a także zwiększenie uprawnień związanych z prowadzeniem spraw dyscyplinarnych. Nie jest to jednak etap zamknięty, gdyż planowane są dalsze zmiany zmierzające ku jeszcze większej emancypacji Najwyższej Rady.
Keywords: Najwyższa Rada Korpusu Urzędników Sądowych; Najwyższa Rada Sądownictwa; Francja; Konstytucja V Republiki; reforma sądownictwa; Conseil Supérieur de la Magistrature; CSM