Rada do spraw Administracji Sądów w Estonii - Dąbrowski, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Rada do spraw Administracji Sądów w Estonii nie jest typowym krajowym organem sądownictwa, który aktywnie bierze udział w powoływaniu sędziów i który stoi na straży ich niezawisłości i niezależności sądów. Jest ona organem, który został powołany do współadministrowania sądami i kontrolowania (ograniczenia) kompetencji ministra sprawiedliwości. Taki status Rady jest efektem pominięcia tego organu w postanowieniach Konstytucji Republiki Estonii. Pozycja Rady została ukształtowana na poziomie ustaw w ciągu dziesięciu lat po uchwaleniu Konstytucji Estonii. Ochrona sądów realizowana jest jako funkcja dodatkowa. Zasadniczym zadaniem Rady jest usprawnienie zarządzania sądami
Keywords: Estonia; Rada do spraw Administracji Sądów; władza sądownicza; sędzia; konstytucja