Państwowa Rada Sądownictwa w Republice Chorwacji - Składowski, Konrad (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Państwowa Rada Sądownictwa jest w Chorwacji organem konstytucyjnym. Zgodnie z postanowieniem Konstytucji Rada składa się z jedenastu członków wybieranych na czteroletnią kadencję: siedmiu sędziów, dwóch profesorów nauk prawnych i dwóch deputowanych do Saboru, z których jeden musi być członkiem opozycji. Członków Rady z grona sędziów wybierają sędziowie. Tryb jej wyboru oraz kompetencje szczegółowo reguluje ustawa o Państwowej Radzie Sądowniczej.
Keywords: Państwowa Rada Sądownictwa; Konstytucja Chorwacji; władza sądownicza; sądy w Republice Chorwacji