Najwyższa Rada Wymiaru Sprawiedliwości Królestwa Belgii - Juchniewicz, Joanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Najwyższa Rada Wymiaru Sprawiedliwości Królestwa Belgii jest konstytucyjnym organem, niezależnym od władzy ustawodawczej, wykonawczej, sądowniczej. Działalność rozpoczęła w 2000 roku, a do jej zadań należy między innymi określanie warunków kształcenia sędziów i prokuratorów, występowanie z wnioskami o powołanie sędziów, opiniowanie projektów ustawodawczych, przeprowadzanie kontroli w obszarze sądownictwa, rozpatrywanie skarg indywidualnych na działalność organów sądowych. Skład Najwyższej Rady Wymiaru Sprawiedliwości odzwierciedla wielonarodową strukturę państwa, każda wspólnota ma w niej równą reprezentację. Członkami Rady są sędziowie, prokuratorzy oraz osoby reprezentujące belgijskie społeczeństwo.
Keywords: Belgia; rada sądownictwa; władza sądownicza; niezależność; konstytucyjny organ