Sprawa gospodarcza : kognicja sądów w sprawach gospodarczych - Gil, Izabella; Marszałkowska-Krześ, Elwira (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W pracy omówiono kwestie związane ze sprawami gospodarczymi i rozpoznawaniem tych spraw przez sądy gospodarcze oraz opisano procedurę związaną ze złożeniem sprawy do sądu gospodarczego. Szczegółowo przeanalizowano, jakiego rodzaju sprawy zostały uznane za sprawy gospodarcze w związku ze zmianą Kodeksu postępowania cywilnego, dokonaną na mocy ustawy z dnia 4 lipca 2019 r.
Keywords: kodeks postępowania cywilnego; sąd gospodarczy; sprawy gospodarcze