Opłata miejscowa – relikt przeszłości czy efektywne źródło dochodów gmin - Burzec, Marcin (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
W Polsce opłata miejscowa nakładana jest na turystów. Jest to danina, która stanowi dochód własny gminy. Z jednej strony, efektywność fiskalna tej opłaty zależy od wielu czynników takich jak moda na daną miejscowość turystyczną, jej estetykę czy też koniunkturę gospodarczą. Z drugiej jednak strony należy zauważyć, że dochody z opłaty miejscowej mogłoby być większe, gdyby tylko ustawodawca zdecydował się na odpowiednie ukształtowanie przepisów prawa. W artykule omówione zostały te regulacje prawne, które uniemożliwiają uczynienie z opłaty miejscowej efektywniejszego źródła dochodów gminy.
Keywords: opłata miejscowa; finanse lokalne; dochody własne gmin