Skutki prawne i ekonomiczne tzw. ustawy Wilczka w trzydziestolecie jej uchwalenia - Skibicki, Rafał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
30 lat temu dnia 23 grudnia 1988 r. sejm PRL uchwalił najbardziej liberalną ustawę czasu komunizmu, czyli ustawę o działalności gospodarczej, zwaną potocznie ustawą Wilczka. Mieściła się ona na zaledwie 5 stronach, liczyła 54 artykuły oraz zawierała jedynie 11 koncesji. Wprowadziła ona wyjątkowe, nawet jak na obecne czasy, zasady podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej na równych prawach (art. 1 ustawy) oraz zasadę stanowiącą, że to, co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone (art. 4). Ustawa posiadała zasadniczo dwa cele. Po pierwsze miała ona pomóc w wyeliminowaniu absurdów i marnotrawstwa socjalistycznej gospodarki, a po drugie miała ułatwić proces adaptacji dotychczasowych elit władzy do przyszłych warunków egzystencji w kapitalistycznej rzeczywistości. We wstępie artykułu omawiam cel i idee jakie stały za tzw. „ustawą Wilczka”. Następnie przechodzę do omówienia jej poszczególnych postanowień. Kolejno dokonuję analizy jej skutków polityczno-ekonomicznych, by w podsumowaniu dokonać końcowej oceny ustawy oraz dokonać oceny czy możliwe byłoby jej wdrożenie w obecnych czasach
Keywords: działalność gospodarcza; przedsiębiorczość; skutki ekonomiczne; reforma gospodarcza; ustawa – prawo przedsiębiorców