Dochodzenie roszczeń z tytułu szkód prenatalnych w kontekście godności i katolickiej nauki społecznej - Sobas, Magdalena (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy tekst podejmuje tematykę szeroko rozumianej odpowiedzialności za szkody prenatalne, a także możliwości dochodzenia roszczeń z tego tytułu. Wskazuje na rozumienie pojęcia szkody prenatalnej (prenatal injuries), jak i szkody prekoncepcyjnej (preconceptial injuries). Podkreśla również istnienie roszczeń z tytułu wrongful conception, wrongful birth i wrongful life wraz z odwołaniem się do orzecznictwa w tym zakresie, zarówno na gruncie judykatury polskiej jak i orzecznictwa zagranicznego. Podejmuje również tematykę skutków zaistniałej szkody prenatalnej – przyjścia na świat dziecka z niepełnosprawnością
Keywords: szkoda prenatalna; roszczenie