Problematyka obywatelstwa na Cyprze i przynależności państwowej mieszkańców tzw. Tureckiej Republiki Cypru Północnego - Wereszko, Wojciech (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wieloletnie konflikty i napięcia pomiędzy Grekami i Turkami cypryjskimi, a ostatecznie turecka inwazja z 1974 roku, doprowadziły do faktycznego podziału Cypru na dwie różne etnicznie części. Wobec powstania na terytoriach okupowanych nieuznawanej na świecie tzw. Tureckiej Republiki Cypru Północnego pojawił się problem określenia przynależności państwowej jej mieszkańców. Obowiązujące w Republice Cypryjskiej prawo nie pozbawiło zamieszkałych na Cyprze Północnym Turków cypryjskich obywatelstwa ani nie uniemożliwia im wprost jego uzyskania. Jednakże zmiany demograficzne, wciąż nierozwiązany spór o zasięgu międzynarodowym oraz polityka cypryjskich władz sprawiły, że w pewnych sytuacjach uzyskanie przez Turków cypryjskich obywatelstwa cypryjskiego jest znacząco utrudnione czy wręcz niemożliwe
Keywords: Cypr; Republika Cypryjska; Turecka Republika Cypru Północnego; obywatelstwo