Prawne aspekty badań naukowych z udziałem człowieka : kontekst Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Wentz, Agata (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł porusza problematykę badań naukowych z udziałem człowieka na Bliskim Wschodzie, ze szczególnym uwzględnieniem kontekstu Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Autorka przedstawia tło historyczne związane z badaniami z udziałem człowieka (ang. Human Subjects Research), a następnie pokazuje jak ta stosunkowo młoda gałąź prawa, związana z etyką badań klinicznych (i nie tylko klinicznych), uwidacznia się w państwach Bliskiego Wschodu poprzez tworzone w tych państwach regulacje
Keywords: badania naukowe z udziałem człowieka; Zjednoczone Emiraty Arabskie; prawo; etyka; służba zdrowia