Halide Edip Adivar - bojowniczka o prawa tureckich kobiet - Olszowska, Karolina Wanda (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Halide Edip Adıvar powinna być jedną z najbardziej znanych tureckich kobiet. Pisarka, dziennikarka, działaczka społeczna, mówczyni, żona, matka i bojowniczka o prawa tureckich kobiet. W swoich książkach wiele miejsca poświęciła walce z wielożeństwem, którego doświadczyła i które wywarło bardzo duży wpływ na jej życie. Gdy jeszcze kobiety nie mogły brać udziału w wyborach jej nazwisko było wpisywane ręcznie przez Turków na karty wyborcze. Warto poznać życie tej wyjątkowej osoby, bo w wielu aspektach wyprzedzała epokę w jakiej żyła. Dzisiaj może być wzorem do naśladowania, tylko najpierw trzeba ją poznać
Keywords: Adıvar, Halide Edib (1885-1964); prawa kobiet; Turcja