Stany Zjednoczone i Unia Europejska w polityce zagranicznej Haszymidzkiego Królestwa Jordanii w XXI wieku - zarys problematyki - Mruk, Marzena (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Jordania z każdym rokiem wzmacnia swoją pozycję na arenie międzynarodowej i jest krajem, który odnajduje się w realiach regionalnych i globalnych. Wzrost znaczenia Jordanii we współczesnym świecie wynika nie tylko z relacji z USA, ale przede wszystkim z Unią Europejską jako całością, a także poszczególnymi krajami – Francją, Niemcami, Włochami, Holandią, Polską – relacje z Polską charakteryzują się dużą nierównością, ale jeśli dochodzi do zbliżenia Warszawy i Ammanu to relacje między państwami są bardzo intensywne. Na Bliskim Wschodzie rośnie pozycja Jordanii, głównie ze względu na rolę katalizatora stosunków Izraela ze światem arabskim, zaangażowanie w wojnę z terroryzmem i zainteresowanie Arabii Saudyjskiej włączeniem Haszymidów do Rady Współpracy Zatoki Perskiej. Jordania to także państwo, które doskonale łączy islamską tradycję z zachodnią nowoczesnością. Wszystkie te elementy stanowią atut Jordanii jako odpowiedzialnego gracza na współczesnej arenie stosunków międzynarodowych
Keywords: polityka zagraniczna; bezpieczeństwo; Jordania; Stany Zjednoczone; Unia Europejska