Szariat w kosmosie : obowiązki muzułmanina w kosmosie - Pietrzkiewicz, Rafał (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor w prezentowanym artykule przeprowadza analizę „Przewodnika po Ibadah na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), wydanej przez Agencję Rozwoju Islamu w Malezji ( JAKIM). Dokument został opublikowany specjalnie dla pierwszego, malezyjskiego astronauty – Sheikha Muszaphara Shukora. Jako bardzo religijny człowiek nie chciał, aby jego zbawienie było zagrożone przez lot w kosmos. Poradnik pozwala każdemu muzułmańskiemu kosmonaucie skupić się na wykonywaniu badań naukowych w kosmosie, jednocześnie wypełniając wszelkie obowiązki wynikające z Islamu. Celem tej pracy jest nie tylko podsumowanie samego dokumentu, ale także szersze spojrzenie na podejście muzułmanów do podróży kosmicznej
Keywords: islam; Ibadah; kosmos; Malezja