Gurukula - nauka w domu guru : o dawnej i współczesnej relacji mistrz - uczeń w nauce klasycznego (i nie tylko) tańca indyjskiego - Kann-Skorupska, Zuzanna (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Tradycyjne nauczanie klasycznych form tańca indyjskiego jest niezwykle fascynującym zjawiskiem kulturowym. W swoich rozważaniach wyjaśniam, co kryje się pod pojęciem klasycznego tańca indyjskiego, jaka była jego historia. Opisuję starożytny model nauczania świątynnego tańca dasijattam oraz rodzaj szczególnych relacji, jakie łączyły ucznia i nauczyciela w systemie gurukula. Istotne w tym przypadku jest zwrócenie uwagi na tradycję ustną, sposób przekazu wiedzy. Zastanawiam się, na ile możliwe jest funkcjonowanie tego modelu nauczania we współczesnym świecie, jakie są jego wady i zalety, a także, czy zagraniczni tancerze mogą podążać taką drogą.
Keywords: gurukula; Natjaśastra; guru; taniec; Indie