Gwadar jako kluczowy element inicjatywy Nowego Jedwabnego Szlaku - Pająk, Maria (Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule autorka podejmuje próbę analizy przyczyn powstania, przebiegu etapów budowy oraz możliwych planów na przyszłość dla leżącego na terenie Pakistanu, portu Gwadar. Na jej podstawie podjęta zostanie próba interpretacji współczesnej polityki zagranicznej Chińskiej Republiki Ludowej w pierwszych dekadach XXI w. W artykule poruszone zostaną również wątki dotyczące korzyści wynikających z tej inicjatywy zarówno dla Chin jak i Pakistanu oraz znaczenie portu w kontekście większego projektu infrastrukturalnego jakim jest CPEC. Autorka omówi znaczenie inwestycji powstających na terenie Pakistanu dla gospodarki, ekonomii i bezpiczeństwa wewnętrznego obu krajów wyciągając na ich podstawie wnioski dotyczące motywacji i możliwych konsekwencji prowadzonych chińskich inwestycji. Analiza ta zostanie przez autorkę przeprowadzona w oparciu o założenia realizmu ze szczególnym uwzględnieniem pojęcia interesu narodowego zdefiniowanego przez Hansa Morgenthau’a
Keywords: Gwadar; CPEC; Ocean Indyjski