Wpływ polityki na prawo karne na przykładzie prób penalizacji kłamstwa oświęcimskiego - Palka, Karolina (2019)
Artykuł jest próbą ukazania negatywnego wpływu polityki na prawo karne. We wstępie wyjaśniono koncepcję kłamstwa oświęcimskiego i przedstawiono najbardziej znane przypadki używania terminu "polskie obozy zagłady". Pierwsza część przedstawia status prawny przestępstwa w polskim kodeksie karnym z 1969 roku. Kolejna część to analiza art. 132a polskiego kodeksu karnego z 1997 r. oraz szkodliwego wpływu polityków na prawo karne. W następnym rozdziale analizuję art. 55 ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej, który jest najlepszym przykładem instrumentalnego traktowania prawa karnego. Dalej przedstawiam kontrowersje dotyczące art. 55a i 55b tej ustawy oraz wynikające z nich problemy interpretacyjne. Ostatni rozdział jest krótkim streszczeniem
Keywords: rewizjonizm Holocaustu; Holocaust; kłamstwo oświęcimskie; ustawa o Instytucie Pamięci Narodowej; kodeks karny