Ewolucja referendum gminnego w III Rzeczypospolitej Polskiej - Maciąg, Anna (2019)
Autorka w prezentowanym artykule przedstawia ewolucję referendum gminnego, biorąc pod uwagękryteria takie, jak: zakres terytorialny, podmiotowy i przedmiotowy, cel, formę głosowania,uprawnione organy, wynik i koszty tej instytucji w III RP. Artykuł w głównej mierze opiera się naprzepisach aktów normatywnych, uzupełniając informacjęz wykorzystaniem dorobku doktryny i orzecznictwa. Podsumowanie artykułu stanowi tabela,porównująca zmiany w instytucji referendum gminnego
Keywords: referendum lokalne; referendum gminne; III Rzeczypospolita; ewolucja referendum gminnego; demokracja bezpośrednia