Laudato si’, mi’ Signore, czyli duchowość ekologiczna według papieża Franciszka - Szuman, Sara (2019)
Wydana w połowie 2015 roku encyklika papieża Franciszka Laudato si’, mi’ Signore. W trosce o wspólny dom jest pierwszą w całości poświęconą zagadnieniom ekologii, wskazującą wiernym jakie stanowisko powinni wobec nich przyjąć. Papież formułuje w niej pojęcie „duchowości ekologicznej”, a także konkretne działania, które miałyby połączyć wysiłki świata nauki, polityki, ekonomii i religii w walce z degradacją środowiska. W swoim referacie przybliżam kolejne rozdziały dokumentu, który odbił się szerokim echem w światowych mediach, a wśród samych katolików wzbudził niemałe kontrowersje. Przedstawiam także krótką historię katolickiej myśli ekologicznej oraz zwracam uwagę na jej recepcję. Na koniec zastanawiam się, czy dziś encyklika Laudato si’ ma szansę sprawić, że ekologia stanie się płaszczyzną porozumienia religii, instytucji międzynarodowych i rządów poszczególnych państw, czy choćby priorytetem współczesnego katolika
Keywords: ekologia; katolicka myśl społeczna; encyklika