Praktyki zawodowe jako źródło informacji o rynku pracy i usług z zakresu tłumaczeń prawniczych w Barcelonie - Kuźnik, Anna (2014)
W niniejszym artykule pokazujemy od strony metodologicznej, w jaki sposób koordynowanie praktyk zawodowych pozwala na zebranie informacji dotyczących ogólnych tendencji rozwoju rynku pracy i usług z zakresu tłumaczeń prawniczych dla wybranego obszaru geograficznego (Barcelona). Wykorzystujemy przykłady zebrane przez autorkę podczas koordynowania praktyk z zakresu tłumaczeń prawniczych na poziomie studiów podyplomowych w latach 2006–2009 w Zakładzie TłumaczeńPisemnych i Ustnych (Departament de Traducció i d’Interpretació) Autonomicznego Uniwersytetu w Barcelonie (Universitat Autònoma de Barcelona).
Keywords: praktyki zawodowe; tłumaczenia prawnicze; rynek pracy