Wybrane modele finansowania systemu opieki zdrowotnej - Łagowski, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Ochrona zdrowia w krajach rozwiniętych czy w państwach pretendujących do tego grono jest uznawana za jedno z podstawowych zadań państwa wobec swoich obywateli. Kształt i sposób finansowania systemu opieki zdrowotnej jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych państwach. Wynika to przede wszystkim z uwarunkowań historycznych. Ze względu na dużą wrażliwość społeczną zagadnienia, jakim jest system ochrony zdrowia obszar ten nieustannie jest modyfikowany lub reformowany, w zależności od sytuacji politycznej czy gospodarczej. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie teoretycznych modeli finansowania systemu opieki zdrowotnej oraz ich rzeczywistych modyfikacji występujących w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Dostosowanie teoretycznych modeli wiąże się przede wszystkim z ograniczonymi funduszami, jakie są wstanie przeznaczyć państwa oraz osoby prywatne na świadczenia zdrowotne. Zagadnienie to można sprowadzić do jednego z fundamentalnych pytań ekonomicznych: jak gospodarować przy ograniczonych zasobach, aby sprostać nieograniczonym potrzebom. Autor także, postara się udowodnić hipotezę, że najwyższe wydatki na świadczenia z zakresu opieki zdrowotnej wcale nie zapewniają najwyższych standardów świadczonych usług. To zagadnienie jest o tyle ważne, iż kraje europejskie znajdujące się obecnie w kryzysie gospodarczym i finansowym, zamiast zdecydowanych reform w pierwszej kolejności powinny próbować podnosić efektywność systemu oraz zapewnić właściwą alokację środków finansowych.
Keywords: opieka zdrowotna; ubezpieczenia zdrowotne; opieka medyczna; finansowanie sytemu opieki zdrowotnej; polityka zdrowotna