Intangible assets in industrial enterprises of Ukraine: The problem of recognition in financial reporting - Melekh, Yaroslav (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Obecny stan tworzenia i rozpoznawania wartości niematerialnych przez ukraińskie firmy nie jest istotny dla rzeczywistej oceny aktywów spółek w bilansie. Zgodnie z krajowymi standardami rachunkowości, udział aktywów niematerialnych w spółkach ukraińskiego przemysłu jest nieznaczny i nie zapewnia wystarczającego poziomu innowacyjnego rozwoju. Ponadto krajowe przepisy znacznie ogranicza proces uznawania aktywów niematerialnych stworzonych przez przedsiębiorstwa.
Keywords: rachunkowość; prawa własności; prawa własności intelektualnej; wartości niematerialne i prawne; polityki rządu i rozporządzenie