Econometric research of interdependence of major macroeconomic indicators of the Republic of Poland and indicators of the country’s households - Zhuk, Mykola (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2012)
Zbadano ekonomiczny system gospodarczy Rzeczypospolitej Polskiej za pomocą modelowania ekonometrycznego. Model polskiej gospodarki zbudowano w formie układu jednoczesnych równań, opisujących relacje głównych wskaźników makroekonomicznych kraju i wskaźników polskich gospodarstw domowych. Dzięki imitacyjnym eksperymentom zbadano wpływ polityki gospodarczej rządu na system ekonomiczny kraju.
Keywords: gospodarstwo domowe; makro wskaźnik; model ekonometryczny; system jednoczesnych równań; naśladowczy eksperyment