Przeszczepianie komórek krwiotwórczych krwi obwodowej — aspekty prawne - Zoń, Katarzyna Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Komórki krwiotwórcze znajdują współcześnie szerokie zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń, a najczęstszym źródłem ich pozyskiwania jest krew obwodowa. Celem niniejszej pracy jest rozważenie wybranych aspektów prawnych przeszczepiania komórek krwiotwórczych krwi obwodowej w świetle regulacji krajowej. W tym kontekście na wstępie zaakcentowane zostaną aspekty medyczne związane z poruszaną tematyką, których przedstawienie jest konieczne do prowadzenia dalszych rozważań. Następnie analizie poddano regulację prawną dotyczącą przeszczepiania komórek krwiotwórczych krwi obwodowej, której podstawę stanowi Ustawa z dnia 1 lipca 2005 r. o pobieraniu, przechowywaniu i przeszczepianiu komórek, tkanek i narządów. W przedmiotowym zakresie zaakcentowany zostanie szczególny reżim prawny dotyczący tego rodzaju transplantacji, który uzasadniają względy medyczne. Rozważania zakończą wnioski płynące z przeprowadzonej analizy.
Keywords: transplantacja allogeniczna; macierzyste komórki krwiotwórcze; krew obwodowa; zgoda; dawca; biorca