Wandalizm i barbarzyństwo — Rafała Lemkina koncepcja zbrodni nowego typu - Spychalska, Aleksandra (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie zaproponowanej przez polskiego prawnika Rafała Lemkina koncepcji zbrodni wandalizmu i barbarzyństwa jako zbrodni „nowego typu”. Barbarzyństwem Lemkin nazywał destrukcyjne działania skierowane przeciw członkom określonej grupy wyznaniowej, etnicznej czy społecznej, motywowane nienawiścią. Terminem wandalizm określał zaś systematyczne i zorganizowane niszczenie dziełsztuki, dóbr kultury czy innych wartości artystycznych tworzonych przez te grupy. Zaproponował także konkretne regulacje prawne i system ochrony międzynarodowej, który gwarantować miał karanie powyższych przestępstw. Pomysły te nie zyskały wprawdzie poparcia środowiska prawniczego, ale blisko dziesięć lat później stały siępodstawą Lemkinowskiej prawnej koncepcji zbrodni ludobójstwa.
Keywords: Lemkin, Rafał (1900-1959); wandalizm; barbarzyństwo; prawa człowieka; delicta iuris gentium