Natura 2000 w polskim porządku prawnym w kontekście ochrony praw jednostki - Stępkowski, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Autor niniejszej pracy przedstawia kształt Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000 w prawie polskim i ocenia jej zgodność z normami hierarchicznie wyższymi, zarówno poprzez metodę formalnodogmatyczną, jak i badania empiryczne. Praca uwzględnia orzecznictwo krajowe i europejskie, jak również stan prawny na dzień 1 stycznia 2015 r.
Keywords: ochrona środowiska; Natura 2000; prawa podstawowe; prawo do sądu; prawo do własności