Eurohipoteka a funkcjonujący w Polsce model zabezpieczenia hipotecznego - Siemaszkiewicz, Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Przedmiotem badań autorki jest porównanie polskiego prawa hipotecznego z przyszłą, potencjalną regulacją unijną dotyczącą eurohipoteki. Ideą eurohipoteki — jako przykładu europeizacji prawa cywilnego w Unii Europejskiej — jest stworzenie skutecznego instrumentu zabezpieczającego międzynarodowe kredyty długoterminowe i, w rezultacie, budowa wspólnego europejskiego rynku kredytowania hipotecznego. Podstawowa cecha eurohipoteki — jej nieakcesoryjność— stanowi najistotniejszą różnicę w porównaniu z polskim prawem hipotecznym. Czy zabezpieczenie o charakterze nieakcesoryjnym może zastąpić obecnie funkcjonujący i najbardziej rozpowszechniony w Europie kontynentalny model hipoteki akcesoryjnej? Przeprowadzenie badań komparatystycznych pomiędzy polską hipoteką a eurohipotką ma odpowiedzieć na pytanie, jaki model zabezpieczenia hipotecznego będzie najkorzystniejszy z punktu widzenia europejskiego rynku kredytowania hipotecznego oraz z punktu widzenia interesów krajów członkowskich Unii Europejskiej.
Keywords: eurohipoteka; hipoteka; zabezpieczenie kredytu; Unia Europejska