Protokół 15 do europejskiej konwencji praw człowieka: doktryna marginesu swobody uznania i zasada subsydiarności w kontekście reformy ETPCz - Kotuła, Zuzanna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2015)
Artykuł ma na celu wstępną ocenę zmian, które mają zostać wprowadzone do europejskiej konwencji praw człowieka przez Protokół 15. Ocenę tę poprzedza krótka charakterystyka doktryny marginesu uznania i zasady subsydiarności oraz omówienie przebiegu prac nad Protokołem. Autorka referuje stanowiska organizacji pozarządowych, przytaczając argumenty za reformą i przeciwko niej, które najczęściej pojawiają się w dyskusji na temat Protokołu. Wreszcie Autorka podejmuje próbę oceny, czy przyjęte zmiany usuną nieprawidłowości funkcjonowania systemu ochrony praw człowieka wynikające, zdaniem niektórych, ze stosowania doktryny marginesu oceny.
Keywords: margines uznania; zasada subsydiarności; Protokół 15; Konwencja o ochronie praw człowieka